Moj portfolio
Blog

IT – ZANIMANJE BUDUĆNOSTI

24 jan 2020Kategorija : IT Obrazovanje

Hajde da izmislim “toplu vodu” i ‘ladno izjavim da informacione tehnologije čine oblast koja je u ogromnom usponu i koja je donijela nemjerljivu korist za cijeli svijet i čovječanstvo. Sa sobom je povukla još jednu jako važnu stvar a to je – prilika zaposlenja. Od inženjeringa do tehničke podrške, postoji širok dijapazon mogućnosti koje ova moderna oblast nauke pruža. Čak i studenti sa solidnim poznavanjem tehnike i tehnologije mogu lako uspjeti u ovoj industriji.

Ne mogu da ne spomenem određeni nesrazmjer u muškom i ženskom broju IT stručnjaka ali ako je za utjehu i to se polako mijenja. Naravno u korist nježnijeg pola. To me raduje. Ipak sam ja gender senzibilan. Žene su definitivno odgovornije i savjesnije i uz to ako savladaju IT znanja i vještine, ozbiljan poslodavac dobija full paket.

Više...
01.

IT u državnoj upravi

19 dec 2019Kategorija : IT Državna uprava

Informacione tehnologije (IT) predstavljaju jednu veliku oblast koja se relativno skoro razvila u tehnologiji. Ova oblast je vrlo kompleksna i sve više širi svoj spektar primjene u današnjem vremenu. Informacione tehnologije se mogu definisati kao proučavanje, dizajniranje, razvijanje, implementacija i upravljanje kompjuterskim informacionim sistemima. Služe za projektovanje baza podataka i njihovo upravljanje kao i za kreiranje informacionih sistema sa ciljem skladištenja, obrađivanja i distribucije velikog broja informacija.

IT ne samo da unapređuje i modernizuje poslovanje, već i pruža mogućnost automatizacije i na taj način poboljšava kvalitet i smanjuje troškove kada je riječ o infrastrukturi preduzeća u kome se primjenjuje.

Više...
02.